Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμεΟι καρδιολογικές νόσοι ευθύνονται για περίπου το 40% των θανάτων παγκοσμίως.
Και μόνο αυτό το γεγονός είναι αρκετό για να δώσουμε την πρέπουσα σημασία σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε καρδιολογικό πρόβλημα.

Δυστυχώς η ένταση αλλά ακόμα και το ίδιο το σύμπτωμα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.Το βασικότερο όλων βέβαια είναι να μην τα αγνοούμε, όπως επίσης να μην προσπαθούμε να να βάζουμε μόνοι μας την διάγνωση-‘’μυϊκός είναι ο πόνος’’ , ‘’το στομάχι μου φταίει για την καούρα’’-και όπως είναι της μόδας πλέον να κάνουμε ταχύρηθμα μαθήματα ιατρικής στο ‘’Google’’…!

Τα παραπάνω είναι ακόμη πιο σημαντικά αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό των καρδιαγγειακών θανάτων που θα μπορούσε να αποφευχθεί είναι πολύ υψηλό, περίπου στο 70%.

Ας δούμε κάποια από τα πιο συνηθησμένα συμπτωματα:

Πόνος στο στήθος.Το πιο κλασικό και το πιο γνωστό σύμπτωμα.Να σημειώσουμε όμως ότι η ένταση και ο ακριβής εντοπισμός μπορεί να διαφέρει σε κάθε ασθενή.Κάποιες φορές έχει τον χαρακτήρα πλακώματος , καψίματος ή ακόμα και απλής δυσφορίας.

Ζάλη.Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί και ως λυποθυμικό επεισόδιο.Τόσο το έμφραγμα μυοκαρδίου όσο και και κάποιες αρρυθμιολογικές νόσοι μπορούν να εμφανιστούν ως ζάλη.

Επεισόδιο εμέτου και ναυτία.Είναι για την ακρίβεια πολύ συνηθησμένο ένας ασθενής με έμφραγμα σε εξέλιξη να παρουσιάσει επεισόδιο εμέτου.

Αίσθημα παλμών.Η αίσθηση της ταχυκαρδίας η αλλιώς του ‘’φτερουγίσματος’’ , ειδικά όταν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ζάλη , δυσφορία , δύσπνοια ή πόνο μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Δύσπνοια.Αίσθημα δύσπνοιας σε ηρεμία ή σε μικρή προσπάθεια οφείλει να διερευνηθεί άμεσα καθώς θα μπορούσε να οφείλεται σε οξεια καρδιολογική πάθηση.

Αδυναμία.Είναι σχετικά συχνό σύμπτωμα λίγο πριν το έμφραγμα μυοκαρδίου ο ασθενής να βιώνει ανεξήγητη αδυναμία και καταβολή.

Έντονη εφίδρωση. Ένα ακόμα σύμπτωμα που παρατηρείται λίγο πριν ή και κατά την διάρκεια του εμφράγματος.

Άτυπές εντοπίσεις του πόνου.Εκτός από την κλασική εντόπιση του πόνου στο στέρνο δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο πόνος εντοπίζεται στην πλάτη , στο επιγάστριο , στον ώμο , στα χέρια , στον λαιμό ή ακόμα και στην κάτω γνάθο.

Οίδημα.Πολύ συχνό σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Επίμονος βήχας.Αρκετά συχνή η εμφάνιση του ως πρώτο σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Εν κατακλείδι να σημειώσω την σημασία του προληπτικού ελέγχου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων , καθώς όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το ποσοστο των θανάτων που θα μπορούσε να προληφθεί είναι τρομακτικά μεγάλο...

Αχιλλέας Ι. Τριανταφυλλίδης Ειδικός Καρδιολόγος

ΕΠΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ
IMAGE
Επίπεδα ανδρογόνων στις μετεμμην/κές γυναίκες και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of theAmerican College of Cardiology...

IMAGE
ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνά απαντώμενη αρρυθμία στην κλινική πράξη...

IMAGE
οι SSRI μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάντα

Η χρήση του εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης εσιταλοπράμης μπορεί να μειώσει ....

Top